Lokal – poplaget som tog sig till toppen

På de senaste tio åren är det bara ett fåtal lag som slagit sig in topp-8 i cupen som inte varit där tidigare. Femfaldiga mästarna och sedan uppstickaren Lokal. Så frågan är. Är Lokal där för att stanna?
-Vi är bättre än vi någonsin så jag hoppas det, säger Simon Lundmark.

Lokal har varit det stora poplaget de senaste åren. För de som hängt på Mariehemsängarna under maj månad de senaste åren har det varit tydligt. Lokal har bott på ängarna.

-Vi hade en grym pepp från start och har hållit upp den. När vi märkt på träning att vi kunnat matcha bra lag så har peppen blivit större, säger Simon Lundmark.

Laget Lokal startades 2013 av bröderna Jonathan och Gustaf Elgh. Namnet kom från krogen Lokal som Jonathan då var delägare i. Sedan när krogen bytte namn till Rouge gjorde laget även det, men nu är det tillbaka till Lokal igen.

Simon Lundmark har varit med från start. Laget började ganska snabbt att hävda sig i sommarcuperna utanför Brännbollsyran och 2014 tog sig laget till 32-del. Men föll där efter en tät match mot Salming. 2015 nådde Lokal för första gången till 16-delsfinal, men hade redan då siktet inställt på mycket mer.

-Vi siktade på och trodde att vi skulle kunna gå långt även de åren, men vi hade lite otur med lottningen både då och 2014 då vi fick Salming i 16-delen, men vi lärde oss mycket de åren, säger Simon Lundmark.

Lokal har senaste åren varit lite kaxiga, snackat om att ta hem hela Yran och i fjol undvek de cupens allra bästa lag i lottningen och avancerade då till kvartsfinal. De slog ut  Traktor MS 78-54 i 16-delen och krossade Bränn inte Bullen i 8-delen med 81-50 innan Burnouts blev för svåra i kvartsfinalen där de vann med 73-70 på matchens sista slag.

-Vi är extremt bra ute i fjol och gjorde en riktigt bra turnering. Det var surt att åka ut på sista slaget, men det kändes som att vi fick visa i Yran att vi håller hög nivå, säger Lundmark.

Det är just utespelet som han betecknar som lagets styrka. Där är de enligt Lundmark själv bland de bästa i cupen.

-Vi lyckas ta ned svåra bollar. Vi har Sami som är en av de bästa skarvarna. Vi har en så lång spelare på tredje konen som är svår att nå över. Vi läser motståndarna bra och sätter bra press i match efter match, säger Lundmark.

Där laget måste bli bättre är på innespelet och då främst slagprocenten. Därför är upplägget den här säsongen helt annorlunda jämfört med tidigare år.

-Vi kommer inte att matcha så mycket på försäsongen. Tre år sedan hade vi 40-50 matcher innan yran. Nu siktar vi på  kanske 8-9 matcher.  Vi känner att vi har börja få in allt kring matcherna, det taktiska. Det handlar om att nöta på slagen. Det är där vi måste bli bättre för att hota de bästa, men vi blir bättre. I förcupen hade vi en match mot Burnouts med bara tre missar totalt sett, säger Lundmark.

Lokal är alltså bara ett av få lag som slagit sig in topp åtta sista åren så vad är då hemligheten till att ta steget från lovande lag till toppen.

-Det är att vi har lyckats hålla uppe taggen och fortsatt nöta varje år. Det har kommit nya lag varje år, men det är få som håller uppe träningsviljan, satsningen i samma lag. Hos oss är det många som är peppade och drivna. Inte bara Jonte. Vi har ju veta innerst inne hur bra vi kan vara. Vi slog Rel och Salming på träning redan år två, säger Lundmark.

Ska han ge ett tips till andra unga lag på väg fram låter det så här:

– Jag tror att träna mycket, hitta en pepp i laget och inte köra för svårt spel. Kolla på topplagen, alla utom Salming och BK Rel går runt på att kunna hissa. Du tar dig till en 16-del på att bara kunna slå. Det är bara några få lag som spelar riktigt taktiskt, säger Lundmark.

Målet är fortfarande som det alltid varit att vinna ”hela skiten”, men Simon inser att det är tufft och att laget troligen måste bli ännu bättre.

-Just nu känns Salming på en egen nivå tyvärr. Ska vi vinna måste nästan någon skrälla och slå ut dem så att vi slipper Salming, men chansen finns om vi har en bra dag.