Från England till Sverige för att spela brännboll

Brännbollscupen lockar folk från alla delar av Sverige. Men i år har gränsen korsats. Mark Watson har rest hela vägen från England för att spela i årets Brännbollsyra. 
– Jag tycker cupen är brilliant. Att få hela staden att samlas för att spela brännboll är absolut klass, säger engelsmannen.

Under fjolåret reste två Umeåkillar ner till norra England för att spela hockey i Billingham Stars. I laget spelar Mark Watson målvakt och under tiden i England blev han goda vänner till hockeyimporterna.

I år skulle Mark resa till Sverige för att hälsa på sina gamla lagkamrater och de sa till honom att det finns en helg han absolut inte får missa – Brännbollsyranhelgen. Än så länge har han fått ett jättebra intryck av cupen.

– Atmosfären är jättebra och allihopa verkar glada. Det är inte för seriöst. Människorna har det bra och har något gott och dricka och njuter av brännbollen, säger han.

Mark är en cricketspelare hemma i England och hade inför turneringen goda förhoppningar att hans erfarenhet skulle bli till god hjälp. Men när han testade på sporten visade det sig att de var två skilda världar.

– Den enda likheten är att hitta av bollen med slagträet och det är där det slutar. Jag trodde att jag skulle vara ganska bra i brännboll eftersom jag spelar cricket, men det visade sig vara tvärtom och jag är kass. Men det är ingen fara, säger han.

Kan du beskriva hur du är som brännbollsspelare?

– Usel. Jag kan inte fånga bollen särskilt bra och jag kan inte hitta av bollen särskilt bra. Men förutom det är jag väldigt bra, säger Mark Watson och skrattar.

Är brännboll något du kommer att ta med dig hem till England? 

– Jag är inte säker hur bra det kommer att tas emot nere i England, men jag ger det ett försök, säger han.