JanneStoschHunters sågar sig till toppen

I fjol kom de från ingenstans, levde om, tog sig till sin första final och tog publiken med storm. JanneStoschHunters sågade sig hela vägen till segern i Best in Show.
-Det var sjukt roligt och sjukt oväntat. Vi förstod först inte att vi hade vunnit, säger Anders Karlsson.

Laget JanneStoschHunters startades 2016 och har kört samma tema alla tre år. Laget klär sig som skogshuggare, har motorsågar, bär omkring på en bäver, bär rutiga skogshuggarskjortor och allmänt lever om. Lagets motto är ”Groggen före joggen”.

-Vissa hatar oss och andra älskar oss, men underhåller vi till 90 procent och stör folk till tio procent så köper vi det, säger Anders Karlsson.

De första två åren i cupen var det inte så många som lag märke till JanneStoschHunters, men i fjol stack de ut rejält och bakom det låg en medveten satsning att synas.

-Man kan säga att det spårade ur lite. Förra året tog vi ett rejält hopp jämfört med tidigare. Vi växlade upp, la mera tid på förberedlser, mera tanke bakom och det blev en del uppmärksamhet, berättar Anders Karlsson som varit med sedan starten.

Det hela började som ett internskämt och har sedan spårat ur. Stosch är ett uttryck för ”Snygg tjej” från tv-serien Pistvakt. Spelarna i laget är som de själva uttrycker det ifrån ”skogarna kring Umeå” och i 25-30-års åldern.

Uppståldelsen kring laget på Mariehemsängarna under Brännbollsyran 2018 blev så stor att en av arrangörens fotografer nominerade laget till finalen av Best in Show där publiken fick bestämma vilka som skulle vinna.

-Vi hade inte ens räknat med att vara en kandidat och bara att vara i final var riktigt kul. Sedan förstod vi inte att vi hade vunnit. Det var en kompis i publiken som berättade det för oss, säger Anders Karlsson.

Efter segern i Best in Show har laget nu dryga 600 följare på facebook och har en egen fanclub som heter Janne Jägerz.

Hur är då JanneStoschHunters på att spela brännboll kanske ni undrar. I fjol gick de vidare från gruppen, men sedan tog det stopp i första slutspelsmatchen.

– Vi är det mest seriösa, oseriösa laget i turneringen. Målet är att gå vidare från gruppen. Annars är det ju fokus på showen, säger Karlsson.

Och showen är det viktigaste inför Brännbollsyran 2018 för de regerande Best in Show-mästarna. Í år när priset har höjts till 10 000 kronor så är de helt klart sugna på en till seger.

– Försäsongen har varit i skogen så klart och förberett oss väl. Vi är laddade. Det skulle vara jätteroligt att komma till final i Best in Show igen, sedan är det publiken som bestämmer. Vi gör vår grej och sen hoppas vi att så många som möjligt gillar det, säger Anders Karlsson.