Pettersson: ”Det lutar mot en ny drömfinal”

Under förra veckan hölls årets Elitträff för cupens bästa lag och så här tidigt på säsongen är det tydligt. En ny drömfinal är det troliga 2018.

Elitträffen hölls den här gången på Scandic Plaza i Umeå och förutom att lagen åt gott, hade trevligt och blev intervjuade så hölls en genomgång av alla nyheter för cupen 2018 samt att jag själv gick igenom hur vi tänker kring utvecklingsfrågor.

Ni ser en video från elitträffen här. Alla intervjuer med lagen hittar ni här. (OBS: Uppdateras inom kort)

När det gäller utveckling ser det ut så här. Det är tre frågor som är de viktigaste för oss över tid.

  1. Hur får vi fler studenter att vilja vara med i cupen. Mellan 2000 och 2007 tappade cupen många studentlag och har sedan dess legat ganska stabilt på 70-80 lag som har majoriteten studenter i laget. När cupen var som störst på 90-talet så var andelen klart större. Festivalen lockar ca 2000 studenter från Umeå Universitet. För alla dessa ingår spel i deras biljett, men många väljer alltså att inte vara med i cupen.
  2. Publik till spelare. Cupen har 2018 mer publik än den haft på 20 år. Det har börjat bli trångt mellan banorna. Hur får vi fler från publiken att vilja vara med och spela cupen?
  3. Hur får vi kunnigare och mer engagerade domare. Vi har utvecklat domarutbildningen så att den hålles för nya domare på Mariehemsängarna inför en fingerad match som vi kan avbryta för att peka på detaljer. Det infördes i fjol. Vi kommer att komplettera det med ett test och har förbättrat dealen för lag som kan tänka sig att ställa upp och döma. För elitdomarna har vi en egen träff där vi jobbar utifrån case, alltså svåra händelser som ofta sker i Brännboll och hur vi hanterar dem.

De stora nyheterna för årets cup är (förutom regeländringarna) att vi nu kommer att spela på The Camp-området ända till kvartsfinal och ha en bana på det området med läktare och vi kommer att lansera en ny resultatapp med möjlighet att följa lag, få pushnotiser om resultat där domarna rapporterar resultaten direkt efter matchen i mobilen. Vi har även ett delay-system på finalbanan ljudmässigt i år, en utökad expoby med massor av saker att göra och kommer att specialbygga fyra banor för att kunna hantera mängden publik i slutet av turneringen bättre.

På elitträffen framkom det ganska tydligt att alla som inte gissade på sig själva som vinnare sa antingen Salming eller BK Rel. Just niofaldiga vinnarna och fjolårsfinalisten BK Rel var den som fick flest röster. De har visserligen tappat Simon Hansson, men har ett fortsatt starkt lag och det troliga så här på förhand känns som en drömfinal igen mellan världens nu två bästa Brännbollslag. Det återstår att se hur den skulle kunna se ut utan att slaget ”kapsylen” med träet vinklat lodrätt mot marken tillåts.

BK Rel och Salming har hamnat på samma sida i lottningen i fyra raka år innan i fjol. Nu är de på olika sidor och känslan är att det är så det ska vara. Vi vill ha chansen att få se Nadal och Federer i en final, jag menar Salming och BK Rel.

Annars känns Lokal (Rouge) som åter heter just Lokal väldigt spännande. Laget har haft tuff lottning med Salming och BK Rel i 16-del två år i rad, men fick en lite mer gynnsam lottning i fjol och högg som en kobra. Traktor MS rök i 16-delen 78-54, sedan avfärdades Bränn inte Bullen i 8-delen med 81-50. Burnouts blev för svåra i kvartsfinalen 70-73 som avgjordes på sista slaget i matchen. Lokal som varit det stora poplaget de senaste åren har nu fått en seedning som innebär att de undviker BK Rel, Salming, BCZ, Fantomen, Burnouts, Dom Röda och Kenya Bridgeklubb fram till kvartsfinal och med de förutsättningarna finns klara möjligheter att nå riktigt långt. Det tar tid att etablera sig i toppen av Brännbollsyran och inget nytt lag har gjort det sedan Salming kom dit för 7-8 år sedan. Nu kan Lokal göra det.

Annars utifrån det som meddelas nu kring lagen så är det väldigt intakta trupper från Svinto, Dom Röda och Dom Röda vilket gör de tre lagen till de främsta utmanarna här och nu. Vi får se vad våren bjuder på. Mariehemsängarna är torra och spelbara. Det lär ske mer under försäsongen, skador, övergångar och annat som förändrar förutsättningar. Men efter en lång vinter är det igång. Elitträffen är avklarad, gräset är framme. Nu kör vi. Brännbollssäsongen 2018 är officiellt igång.

Här på Teams kommer vi på fredag att inleda en intervjuserie inför Brännbollsyran 2018 i åtta delar. Först ut är just Lokal som vi väljer att kalla ”Poplaget”. Sedan kommer det att följa ytterligare intervjuer med ”Mästarna”, ”Veteranerna”, ”Best in Show-satsningen”, ”Utmanarna”, ”Supportrarna” och ”Framtidshoppen”.